Mand med tablet foran butik og apotek

Forstå de forskellige typer brands i din branche

De forskellige typer af brands – og hvordan du navigerer dem i en B2B-verden

Har du styr på dit brandtype – eller sejler I rundt i identiteten?

Ordet “brand” bliver tit smidt rundt i mødelokaler og marketingmateriale, men få har egentlig helt styr på, hvad et brand egentlig er – og hvilke typer der findes. For dig der arbejder i en teknisk B2B-virksomhed, kan det virke som en luftig disciplin reserveret til B2C-verdenen. Det er det ikke. Faktisk kan et stærkt brand være det, der skiller dig fra konkurrenterne i et marked, hvor produkter og services ofte ligner hinanden til forveksling. Hvis du kigger på jeres nuværende branding: Er den tydelig? Givende? Får den jeres virksomhed til at fremstå som den solide, driftssikre og innovative aktør, I er? Hvis ikke, så lad os dykke ned i de forskellige typer brands – og finde ud af, hvilken type der passer bedst til din forretning.

Hvorfor er det vigtigt at kende din brandtype?

Før vi kommer til de forskellige typer brands, er det vigtigt at forstå, hvorfor det overhovedet giver mening at skelne mellem dem. Når din virksomhed har en klar brandtype, bliver kommunikationen konsekvent. Medarbejdere ved, hvordan de skal tale om virksomheden. Kunder genkender jer – og husker jer. Det giver altså ro internt og synlighed eksternt. Særligt for tekniske B2B-virksomheder, hvor salgscyklussen ofte er lang, og relationer og tillid har stor værdi, kan et præcist brand være det, der gør den afgørende forskel mellem at få et møde – eller blive overset.

De 9 vigtigste typer af brands

Der findes mange måder at kategorisere brands på, men her er 9 overordnede typer, du bør kende:

1. Produktbrand

Et produktbrand fokuserer på en specifik vare eller produktlinje. Tænk på hvordan et firma som Bosch profilerer sig med deres elværktøj – selvom virksomheden laver mange andre ting, så har produkterne et stærkt brand. Har du et flagskibsprodukt, der skiller sig ud fra resten? Så kunne et produktbrand være relevant.

2. Virksomhedsbrand

Et virksomhedsbrand (corporate brand) er hele din virksomheds identitet samlet under ét navn. Her er det selve firmaet, der er brandet – f.eks. Siemens eller Grundfos. Alt hvad du gør, og den måde du kommunikerer på, bidrager til helhedsindtrykket. Dette er ofte den bedste løsning for B2B-virksomheder med et bredt produktsortiment og teknisk ekspertise.

3. Personligt brand

Bruges især i konsulentverdenen, men også i B2B-verdenen kan et stærkt personligt brand være guld værd. Har du en teknisk direktør, CTO eller lignende, der taler på konferencer eller deltager i faglige netværk? Så er et personligt brand relevant – det skaber troværdighed og tillid. Tænk på det her som ”frontpersoner for jeres faglighed”.

4. Servicebrand

For virksomheder der sælger en service – fx teknisk rådgivning, drift eller vedligehold – kan servicebrandet være vigtigere end selve navnet. Her handler det om oplevelsen med at samarbejde: er servicen pålidelig, hurtig eller fleksibel? Ved at dyrke service-brandet kan du differentiere dig i et marked, hvor meget service ligner hinanden på overfladen.

5. Private label-brand

Private labels er brands, som produceres af en virksomhed men markedsføres under et andet navn. Det ser vi oftest i detailverdenen, men findes også i B2B-industrien – især når underleverandører producerer komponenter for andre firmaer. Hvis du er underleverandør, kunne det være relevant at overveje, om du vil stå stærkere med dit eget navn – eller om du skal fokusere på at være “den pålidelige partner bag kulisserne”.

6. Co-branding

Her samarbejder to brands om et produkt eller en ydelse. Tænk på Intel og Dell – hvor “Intel Inside” blev en stærk del af Dells brandoplevelse. Samarbejder I med andre firmaer om løsninger, integrationer eller projekter? Så kan co-branding være en nøgle til at udnytte hinandens styrker og nå bredere ud.

7. Employer brand

Hvordan opfatter nuværende og potentielle medarbejdere din virksomhed? Det er afgørende i en tid, hvor kampen om kvalificeret arbejdskraft er benhård – især inden for teknik og IT. Et stærkt employer brand kan betyde forskellen på at tiltrække en dygtig softwareingeniør – eller tabe ham til konkurrenten.

8. Digitale eller online brands

Nogle virksomheder bygger hele deres brand digitalt – f.eks. SaaS-virksomheder, platforme eller datadrevne tjenester. Det visuelle udtryk, brugeroplevelsen og de data I tilbyder spiller en helt afgørende rolle her. Hvis I har digitale løsninger eller portaler, er det vigtigt, at de afspejler jeres brand lige så tydeligt som brochuremateriale og salgsmøder gør.

9. Aktivistiske brands

Dette brand handler om værdier. Det er brands, der tager stilling: til klima, diversitet, arbejdsvilkår – og handler på det. I B2C fylder det meget – men B2B-kunder bliver også mere opmærksomme på, hvem de handler med og hvorfor. Står I for noget? Brænder I for ansvarlig produktion, grøn omstilling eller åben innovation? Hvis det er autentisk, kan det styrke jeres position markant.

Hvordan finder du din brandtype?

Der er ikke én rigtig brandtype – men det er vigtigt at vide, hvilken du primært arbejder ud fra. Og hvordan du kommunikerer det. Start med at stille dig selv (og dit team) følgende spørgsmål:
  • Hvad er kernen i det, vi sælger – og hvordan adskiller vi os?
  • Hvad siger vores kunder om os – og hvorfor vælger de os?
  • Hvordan fremstår vi online kontra offline?
  • Er vores ydelser eller vores service mest afgørende?
  • Hvem er ansigtet udadtil for vores organisation?
Svarene på disse spørgsmål kan hjælpe jer med at skærpe identity og vælge hvilken type brandstrategi, der passer bedst.

Hvordan påvirker brandtypen jeres marketingindsats?

Når brandtypen er defineret, bliver marketing både nemmere og mere effektiv. For eksempel:
  • Er I et servicebrand? Så er kundecases og testimonials særligt vigtige.
  • Er I et corporate brand? Så skal jeres fortælling være konsistent på tværs af produktområder og platforme.
  • Er I stærkt digitale? Så bør I investere tungt i UX, data og online performance.
Det hele handler om at skabe tillid – og i B2B-verdenen vinder den virksomhed, som bedst formår at være både professionel, teknisk kompetent og menneskelig i kommunikationen.

Hvornår skal du sadle om?

Måske har I allerede en brandingstrategi, men føler, at den ikke rammer plet. Her er nogle tegn på, at det måske er tid til at revurdere:
  • Kunderne kan ikke helt forklare, hvad I laver.
  • Jeres salgsfolk adskiller sig meget i måden, de fortæller om virksomheden.
  • Jeres website taler ét sprog – produktbladene et andet.
  • I har svært ved at tiltrække de rette kandidater.
Hvis du nikker genkendende til flere af punkterne, så kan det være en idé at få lavet en brand-analyse – og finde ud af, om jeres nuværende type matcher jeres fremtidige ambitioner.

Alting starter med identitet

Et stærkt brand handler ikke om farver og fede slogans. Det handler om tillid, genkendelse og en klar identitet. For tekniske B2B-virksomheder er det ikke pynt – det er strategi. Så spørgsmålet er: Hvilken brandtype passer bedst til det, du og din virksomhed står for? Og vigtigere endnu – har I gjort det tydeligt for markedet? Tag det første skridt ved at få styr på, hvilken brandtype, der bedst understøtter jeres forretning. Det kan betyde forskellen mellem at blive valgt – eller glemt.

Kan vi byde på en kop kaffe?

Fuldservice-løsninger, der klarer alle aspekter af din virksomheds digitale kommunikation.

Kontakt os

Har du et projekt, du gerne vil drøfte med os, eller vil du gerne høre, hvordan vi kan hjælpe dig med at opnå bedre resultater?

Kontakt os og hør mere om mulighederne.

Besøg os her:
Herstedvang 8, 2620 Albertslund

Har du brug for en hånd?

Så er du kommet til det rigtige sted.